Pripravte si netradičný tekvicovo-tvarohový koláč s makom

Tekvicovo-tvarohový koláč s makom, si môžete pripraviť klasicky na sladko, ale taktiež na slano. Postup a ingrediencie, budú v oboch prípadoch rovnaké. V „slanej“ verzii, vynecháte cukor.

koláč
 
Ingrediencie:

  • Jedna väčšia oranžová tekvica
  • Päť vajíčok
  • Tridsať gramov maku
  • Štyristo gramov tvarohu (jemný)
  • Sto mililitrov kyslej smotany
  • Pomarančová kôru
  • Soľ
  • Cca tri polievkové lyžice zemiakového škrobu

 
Postup
 

  • Začnite prípravou tvarohovej plnky. Mak uvarte vo vode, poprípade mlieku. Aby vám dostatočne zmäkol, potrebuje aspoň pätnásť minút. Po uvarení zlejte prebytočnú vodu a mak zmiešajte s tvarohom, dvoma celými vajíčkami, cca sto gramami kryštálového cukru a jednou polievkovou lyžicou zemiakového škrobu. Dbajte na to, aby bolo všetko poriadne vymiešané do hladka.
  • Tekvicovú plnku začneme prípravou tekvice. Zbavte ju šupky a jadierok, nakrájajte na menšie kúsky a nechajte ju upiecť v rúre až do zmäknutia. Po upečení a vychladnutí, si najprv odoberte asi 100 gramov, ktoré použijete na prípravu polevy. Do zvyšku tekvice pridáme dve vajíčka, lyžicu zemiakového škrobu, štipku soli, cca päťdesiat kryštálového cukru a pomarančovej kôry. Podobne ako pri tvarohovej plnke, aj tú tekvicovú poriadne vymiešajte, poprípade vymixujte v kuchynskom mixéri.
  • Na vrch koláča príde ešte poleva. Upečenú tekvicu, ktorú ste si odobrali zmiešajte s jedným vajíčkom, trochou zemiakového škrobu, cukru a pridajte kyslú smotanu. Polevu nalejte do pekáča a nechajte piecť asi desať minút.
  • Tortovú formu, alebo vyšší plech, vysteliete papierom napečenie. Verte, že ide o veľmi veľké uľahčenie práce. Teraz môžete začať vrstviť jednotlivé plnky. Ktorou začnete, je v podstate jedno. Koláč pečieme pri 180 stupňoch Celzia, približne tridsať, až štyridsať minút. Po upečení nezabudnite koláč poliať polevou.

 sýr

Ak chcete tento koláč pripraviť na slano, do plniek a polevy nepridávajte cukor. Namiesto toho všade použite trochu soli, kvapku tekvicového oleja a čierne korenie.